Fakta och bra att kunna om lakrits

Fakta och bra att kunna!

Lakrits är en naturprodukt och tillverkas av Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra ) som hör till familjen ärtväxter. Lakritsrot växer och trivs bäst i torrare klimat runt medelhavet men också i Ryssland, Kina, Iran och delar av Nordamerika och Australien.
Glycyrrhiza glabra växer som buske och har 8-10 meter långa rötter som skördas vart tredje år. Rötterna torkas, mals och kokas till en svart seg massa som sedan pressas till stänger.
Lakritsrot har en lång historia som medicinalväxt och har sedan tusentals år använts som läkemedel. Hippokrates prisade den för dess magbefrämjande effekt. I krig fick soldater ofta lakritsrot att tugga på för att motverka törst.
Italien och framförallt Kalabrien anses av många odla världens bästa lakrits. Många av Lakritsbolagets produkter har sitt ursprung i Kalabrien.
I England kom lakritsodlandet igång under 1500-talet. Det var också i England som det mjuka lakritsgodiset, engelsk konfekt, uppfanns.
Lakrits kom till Sverige i slutet 1800-talet och har genom åren blivit en mycket populär och efterfrågad produkt. Förutom godis och konfektyr används lakrits allt mer som krydda och smaksättning. Vi äter ungefär ett kilo lakrits per år och person.

Lakritsrot: Ser ut som träpinnar och är själva råvaran.
Lakritspasta: Rötterna kokas flera gånger till en seg svart massa. Lakritsmassan är rödbrun, men i kontakt med syre blir den svart. Lakritspasta kan användas som smaksättning till kola, såser, tårtor mm.
Lakritsstång: Den flytande lakritspastan torkas och pressas till hårda lakritsstänger.
Lakritspulver: Torkad lakritsmassa mals och pulvriseras. Lakritspulver kan användas som smaksättare eller kryddning av drycker, mat och bakverk.
Lakritsessens: Flytande koncentrat som med fördel kan användas som smaksättare i likör och glass.
Salmiak: Salmiak är ett salt (ammoniumklorid) framställt på kemisk väg som används i saltlakrits. I Finland är saltlakrits och salmiak mycket populärt.
Anis: Produkter med lakritssmak kan även innehålla anis som ersättare eller smakförstärkare till lakrits.